ผมตั้งใจเขียนเก็บไว้เป็น log เพื่อให้ตัวเองได้ทบทวนว่าเกิดอะไรขึ้นกับตัวผมบ้างในปี 2020 จุดประสงค์หลักๆคือ อยากรู้ว่า ก่อน-หลัง ปี 2020 เราพัฒนาอะไรไปบ้าง มีมุมมองหรือความคิดอะไรที่เปลี่ยนไปบ้าง ถ้าพร้อมแล้วมาไล่ดูกันเลย

สรุป (สำหรับคนที่อยากรู้แบบเร็วๆ)

เป้าหมายในปี 2020 ของผมคือพัฒนาให้ตัวเองเป็น Professional Programmer ดังนั้นผมจะไล่จากสิ่งที่ผมเห็นความเปลี่ยนแปลงชัดๆ จากมากไปน้อย ในวงเล็บคือระดับความรู้ที่ผมให้คะแนนตัวเอง

สกิลการทำงาน

การเขียน unit-tests

  • ก่อน (1/5): เรียกได้ว่าเขียนไม่ค่อยเป็นเลย รู้พื้นๆ เขียนเทสได้แค่ฟังก์ชันง่ายๆ พอทำ TDD ได้นิดหน่อย
  • หลัง (3/5): เขียนเทสเป็นมากขึ้น เริ่มเห็นว่าเทสที่ดีควรเขียนยังไง และสามารถอธิบายได้ในระดับนึง เริ่มเซียนการเขียนเทส React ตอนนี้เข้าใจการทำงานข้างในของ react-testing-library แล้ว สังเกตุได้จากคนในทีมมีปัญหาอะไรเกี่ยวกับการเขียนเทสต้องมาถามผมตลอด

สร้าง User Interface (React)

  • ก่อน (3/5): ทำ UI ที่ให้บนเว็บทั่วไปได้คล่องอยู่แล้ว ยกเว้น animation ที่ยังไม่เซียน ยังไม่รู้ว่า React ทำงานยังไง
  • หลัง (4/5): นอกจากจะทำ UI บนเว็บได้แล้ว ปีนี้ได้มาทำ UI บน mobile app ด้วย (ปล. …


If you have a static web site you can deploy it instantly to Firebase hosting.

In this post, I will be focusing on automating deployment using Github actions — from commit to live.

What you need

Tip: When building React apps, make sure no reusable component goes to waste. Share components from any codebase into a collection (a modular and dynamic library) in bit.dev. It will help you speed-up development, write more scalable and maintainable code and maximize collaboration with your teammates.


บรรยากาศช่วง Monthly Updates ของเดือนสิงหาคม

วันนี้ผมจะมาเล่าประสบการณ์ที่ได้รับหลังจากได้ไป onboarding ที่ต๊อดเวิคสิงคโปร์ให้ทุกคนได้เห็นภาพว่าทำไมต๊อดเวิคถึงเป็นบริษัทที่เรียกได้ว่าแปลก มีเอกลักษณ์ และน่าสนใจมากๆสำหรับสายเทคในปัจจุบัน

A glimpse about ThoughtWorks

ก่อนอื่นเลยเรามาทำความรู้จักกับ ThoughtWorks กันหน่อยดีกว่า

สำหรับท่านใดที่เคยได้ยินชื่อ ThoughtWorks แต่ยังไม่เก็ทว่าบริษัทนี้ทำอะไร เป็นโอกาสดีมากที่จะ ได้เรียนรู้ไปพร้อมๆกัน

บริษัท ThoughtWorks เป็น International Consultant ด้าน IT ที่โฟกัส professional premium services (end-to-end) อย่างเดียวเท่านั้น เช่น ถ้าบริษัทคุณอยากจะทำระบบอะไรซักอย่างหนึ่งที่มีความซับซ้อน => ThoughtWorks ทำให้ได้

แต่เดี๋ยวก่อน!!! ถ้าคุณโทรมาวันนี้เราก็ยังไม่ทำให้นะ

นี่คือความแปลกแต่ unique มากของบริษัทนี้ เพราะไม่ว่าคุณมีเงินเยอะมากขนาดไหนก็ตาม แต่ถ้าคุณไม่ผ่านเกณฑ์ที่ ThoughtWorks กำหนดไว้ เค้าก็ไม่ทำให้นะ

OMG! ครั้งแรกที่ผมได้ยินนี่ร้อง “ว้าว… แบบว่า ยูเป็นใครเนี่ย ทำไมหยิ่งขนาดนี้”

แต่หลังจากที่ผมได้ทราบเหตุผล ทำให้ผมต้องรีบส่งใบสมัครทันที… เพราะว่าเป้าหมายของ ThoughtWorks ตรงกับบริษัทที่ผมมองหาอยู่มากๆครับ

เค้ามีเป้าหมายอยู่ 3 อย่างครับ (เค้าเรียกว่าเป็น Pillar หรือง่ายๆก็ Vision) คือ…


Prerequisite

This story is recommended for people who already had experience with React Material-UI. For those who haven’t try it, please check it out.

Moreover, this story mostly points to styling section so you need to be a bit familiar with how Material-UI styling works.

Shall we start?

Material-UI uses JSS for styling which intimidates a lot of developers when they first use it (me too). However, after I have been using it for a couple of years I started to see the advantages. I think it is good to start with the pros and cons of Material-UI styling (in my opinion).

Pros

  • The…


Today I want to announce that Material-UI Layout aka mui-layout is available in npm, so you can just npm install mui-layout and you are good to go.

TLDR

Is it different from v1.0?

A bit, yes. Some API is changed but the components are still the same. The logic behind the scene is refactored using react-hooks so it is easier to read and give a better experience to developers (a lot). Good news, new features added! let’s dive in it.

What’s new?

In this version, I tried to make…


After I read “Steve Jobs” by Walter Isaacson. I found it worthy to share parts of his life that shape him to be the one and only one “Steve Jobs” we know. Walter was asked by Steve Jobs himself to write about his bio, so I believe that it is true. I will summarise important parts and turn it into timeline so that you can walkthrough his life. However, it is definitely better if you read the book yourself. Let’s get started.

Adoption

1946 — After World War II

Paul Reinhold Jobs married Clara Hagopian.

Paul dropped out from high school, became mechanic and joined coast guard…


Responsive Layout Example from material.io

Material-UI is one of the most popular react component library nowadays with 40000+ star on github. However, there is no instruction or topic about how to build layout based on them. That means you have to combine Drawer, Header (AppBar), Content and Footer by yourself. If you are not a Material-UI expert, I guarantee that you will take at least 3–4 hours to complete it (with high probability that you will need to rewrite it again in the future. Believe me, I had been through that moment 😭).

So why is it take so long to start doing layout. …


Main point ?

ในบทความนี้ผมจะเล่าประสบการณ์ตรงของผม ที่ผมคิดว่าเป็นที่มาของปัญหาด้านการสื่อสารของโปรแกรมเมอร์ (ที่เราเรียกกันว่าพูดไม่รู้เรื่องนั่นแหละครับ) และวิธีการฝึกฝนเพื่อแก้ไขปัญหานี้ รวมถึงวิธีการทำงานกับโปรแกรมเมอร์ที่มีปัญหาในการสื่อสาร ​(สำหรับคนที่ต้องดีลกับโปรแกรมเมอร์)

Audiences?

แน่นอนครับ บทความนี้เหมาะอย่างยิ่งสำหรับทั้งโปรแกรมเมอร์เอง หรือคนที่ทำงานตำแหน่งอื่นๆที่ต้องร่วมงานกับโปรแกรมเมอร์

My objectives

อย่างแรกเลย ผมอยากพัฒนาตัวผมเอง เพราะผมคิดว่าการที่เราเขียนบทความช่วยให้เรามองเห็นตัวเองมากขึ้น และได้รำลึกความหลัง (ที่เจ็บปวดนิดๆ) เราจะได้สามารถเขียนหลักการ (principles) เพื่อเป็นสิ่งที่จะช่วยแก้ปัญหาในอนาคตให้กับเราได้

อย่างที่สอง ผมเชื่อว่ามีหลายๆคนที่กำลังเป็นแบบนี้หรือกำลังประสบกับปัญหานี้อยู่ แต่อาจจะยังไม่รู้ตัวหรือไม่รู้จะแก้อย่างไร ผมเลยอยากแชร์ประสบการณ์และแนวทางแก้ไข เพื่อที่จะได้เป็นจุดเริ่มต้นในการช่วยกันหาผลลัพธ์ที่มันเวิค

โอเคครับ มาเข้าเรื่องกันเลย (ขอใช้ภาษาง่ายๆนะครับ คงไม่ค่อยถูกหลัก grammar และมีศัพท์อังกฤษปะปน ต้องขออภัย) ก่อนอื่นขอแนะนำตัวคร่าวๆนะครับ ผมชื่อเล่น “จุ้น” จบตรีวิศวะ สาขาวิศวอุตสาหการ แต่โชคชะตาเล่นตลก ทำให้ชีวิตพลิกผันมาเป็นโปรแกรมเมอร์ (Drama ไปอี๊ก… ล้อเล่นนะครับ) พอเรียนจบปุ๊บก็ทำงานเป็น Frontend Web Developer ในบริษัทเอกชนเลย (หลายคนคงสงสัยว่ามึงทำได้หรอ บอกเลยคับว่าไม่ได้ 555+ กว่าจะปรับตัวได้ก็ใช้เวลานานอยู่) ช่วงเรียนตรีผมเป็นคนที่สนใจเกี่ยวกับ presentation อยู่แล้ว และเนื้อหาการเรียนส่วนใหญ่ก็จะเกี่ยวกับ process และ system ดังนั้นผมจึงถูกสอนมาให้มองเรื่องพวกนี้เป็นหลัก ดังนั้นการสื่อสารในชีวิตทำงาน(ในช่วงแรก) จึงไม่ค่อยมีปัญหาสักเท่าไหร่…


This story is about another way of styling Material-UI components instead of using “withStyles”. Now, You all might ask…

Why don’t you use “withStyles” ???

I must say I used it a lot (before), but there are 3 problems that kept annoying me and eventually I decided to change. Let’s see if you are facing the same problems as I was.

Before the explanation, I will use this component as a real-world example for this story.


This story might change the way you write CSS and clean up your code. Let’s started by looking at this example.

siriwatknp

Passionate in Design, Theming, React & Firebase. Focus on component reusability.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store